Sfarsitul de saptamana reprezinta momentul in care familiile au posibilitatea de a se reuni si de a petrece mai mult timp impreuna, departe de grijile si rutinele specifice zilelor din cursul saptamanii.

Fie ca vorbim de activitati desfasurate in aer liber ( plimbari, excursii, vizite, spectacole etc), fie ca vorbim de activitati desfasurate acasa (implicarea in treburile casnice, efectuarea temelor, pregatirea meselor si ale preparatelor servite), fiecare membru al familiei isi aduce aportul la o buna desfasurate a tuturor acestor activitati, prin implicare si daruire.

Calitatea si armonia timpului petrecut in familie se diminueaza pe masura ce balanta inclina in favoarea uneia dintre parti, care reuseste sa isi impuna intr-o mai mare masura punctul de vedere. O simpla privire orientata asupra prietenilor sau cunostintelor noastre, ne poate arata ca suntem inconjurati de familii care percep parteneriatul copil- parinte in diferite feluri. Astfel, intalnim familiile implicate total in organizarea activitatilor de week-end, fara a oferi posibilitatea alegerii de catre copil, avand tendinta de a exagera ,, doar sa cada lat la finalul zilei,,. O alta categorie, din pacate din ce in ce mai des intalnita, este familia care se bucura de faptul ca ,, sunt copii mari, se descurca ei,, si nu se implica absolut deloc in alegerea si participarea la activitatile de week-end. Familia ideala, din care cu siguranta ne-ar placea sa facem parte, este familia care ofera copiilor posibilitatea, ca dupa discutii constructive sa alega activitati placute, care sa reuneasca membrii familiei si sa ofere satisfactii.

Indiferent de comportamentul pe care il avem in interiorul familiei, tendinta noastra ar fi de preferat sa fie una de implicare si guvernata de dorinta de a valorifica fiecare clipa petrecuta impreuna.

Dragi parinti, treceti peste momentele de oboseala, peste micile glume nesarate si pozne mai putin gustate, peste inevitabilele momente tensionate si, priviti dincolo de ele. Veti avea placuta surpriza sa descoperiti un zambet admirativ, un glas mieros si o imbratisarea calda.Toate va asteapta pe dumneavoastra!

Satisfaceti-va nevoia de a fi o familie!O familie implicata!

Alina Motofeanu – psiholog – logoped